FB | IG
Skip to main content
Το λογότυπο της Readmore

Αναβάθμιση Ιστοσελίδας: Πως θα την Κάνετε να Πετύχει

Τελευταία ενημέρωση: 22 Φεβ 2024
Εμμανουήλ Πούρικας
Σύνταξη: Εμμανουήλ Πούρικας
Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Η αναβάθμιση ιστοσελίδας, αν γίνει σωστά, αυξάνει κατακόρυφα το ποσοστό επιτυχίας στην απόκτηση νέων πελατών. Αυτό με τη σειρά του, μεταφράζετε σε αυξημένα έσοδα.

Διαβάζετε αυτές τις γραμμές γιατί, λογικά, σκέφτεστε σοβαρά να προχωρήσετε σε αναβάθμιση ή ανακατασκευή ιστοσελίδας.

Μερικοί από τους λόγους που μπορεί να θέλετε κάτι τέτοιο είναι γιατί:

  • Νιώθετε πως η ιστοσελίδα σας είναι ξεπερασμένη
  • Η ιστοσελίδα σας δεν αποδίδει αυτό που περιμένατε
  • Δαπανάτε πολλά χρήματα στη διαφήμιση αλλά δε βλέπετε αποτέλεσμα
  • Οι πελάτες σας κάνουν παράπονα

(Αν δυσκολεύεστε να επιλέξετε τον συνεργάτη που θα αναλάβει την αναβάθμιση της ιστοσελίδας σας, έχουμε ετοιμάσει έναν αναλυτικό οδηγό που σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσει.)

Πριν λοιπόν προχωρήσετε στην αναβάθμιση της ιστοσελίδας σας, φροντίστε να αποφύγετε τα παρακάτω.

1. Στην αναβάθμιση ιστοσελίδας, πείτε στον επισκέπτη τι θέλετε να κάνει (Call to action)

Ναι, η νέα σας ιστοσελίδα είναι πανέμορφη και γρήγορη. Ποιος είναι όμως ο σκοπός της;

Σκοπός της θα πρέπει να είναι η αλληλεπίδραση με τον επισκέπτη και όχι μόνο η όμορφη προβολή. Η σωστή κατασκευή ιστοσελίδας γίνεται για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του χρήστη ώστε να έρθει σε επαφή μαζί σας.

Λύση: Προσθέστε κουμπιά ή φράσεις τα οποία θα προτρέπουν τον επισκέπτη να κάνει κάτι. Για παράδειγμα, να συμπληρώσει μια φόρμα ενδιαφέροντος.

2. Δώστε μεγάλη σημασία στο ποιοτικό SEO

SEO είναι το ακρωνύμιο της φράσης “Search engine optimization”.

Αφορά δηλαδή τις ενέργειες που γίνονται σε μια ιστοσελίδας ώστε να πετύχει την καλύτερη δυνατή κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Δωρεάν επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας.

Να θυμάστε, το Α και το Ω για το SEO είναι το ποιοτικό περιεχόμενο, αυτό που απαντά ερωτήσεις και ενδιαφέρει πραγματικά τους πελάτες σας.

Διαβάστε περισσότερα για το SEO εδώ.

3. Δώστε μεγάλη βάση στην πρόσβαση από κινητές συσκευές

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας εμφανίζεται κάθετα στα κινητά λόγω της μικρής οθόνης (αν φυσικά έχει γίνει responsive web design).

Αυτό συχνά οδηγεί σε ιστοσελίδες που “σκλοράρεις” ατελείωτα, και σου δημιουργείται η αίσθηση πως η σελίδα δεν τελειώνει ποτέ.

Μην ξεχνάτε πως πλέον σχεδόν οι 7/10 χρήστες μπαίνουν από το κινητό τους.

Λύση: Πρέπει να εξετάσετε τρόπους ώστε να μικρύνετε την ιστοσελίδα σας στο κινητό, ομαδοποιώντας ή αφαιρώντας περιεχόμενο.

4. Δώστε στο χρήστη, αυτό για το οποίο ήρθε!

Βρεθήκατε σε αυτό το άρθρο γιατί θέλατε να διαβάσετε κάποια tips σχετικά με την αναβάθμιση της ιστοσελίδας σας.

Σκεφτείτε αντί αυτού, το άρθρο να μιλούσε για κάτι άσχετο. Πως θα σας φαινόταν;

Κάποιος που επισκέπτεται μια ιστοσελίδα έχει ένα σκοπό. Αυτός είναι να μάθει πληροφορίες που τον ενδιαφέρουν ή να αγοράσει ένα προϊόν.

Η απόλυτη αποτυχία στην κατασκευή ιστοσελίδας είναι να μην δίνει τις πληροφορίες που θέλει ο χρήστης.

Λύση: Δώστε τις πληροφορίες που χρειάζεται ο χρήστης άμεσα και εύκολα. Ακούγεται προφανές αλλά πολλές φορές δεν είναι.

5. Στην αναβάθμιση ιστοσελίδας χρησιμοποιήστε τα σωστά χρώματα

Τα χρώματα καθορίζουν τη διάθεση που θα δημιουργηθεί στον επισκέπτη. Το ότι ένα χρώμα είναι όμορφο δε σημαίνει πως κάνει και για τη δουλειά που το θέλετε.

Κακά τα ψέματα, μπορεί ο επισκέπτης να μην είναι ειδικός στη χρωματολογία αλλά σίγουρα μπορεί να ξεχωρίσει την αρμονία και την συνολική ποιότητα που αποπνέει μια ιστοσελίδα.

Λύση: Εμπιστευτείτε για τη σχεδίαση της ιστοσελίδας σας μια σοβαρή εταιρία του χώρου ή ζητήστε τη συμβουλή κάποιου γνωστού σας επαγγελματία σχεδιαστή.

6. Μην χρησιμοποιείτε παράθυρα που πετάγονται μπροστά στον επισκέπτη (Pop ups)

Κανείς δε θέλει με το που θα μπει στη σελίδα σας να του πεταχτεί ένα παράθυρο που θα γράφει για παράδειγμα “κάντε μας like στο facebook”.

Στην αναβάθμιση ιστοσελίδας, δώστε στον επισκέπτη το χώρο και το χρόνο να αποφασίσει αυτός αν θέλει να κάνει κάποια ενέργεια.

Λύση: Μη χρησιμοποιείτε pop up παράθυρα εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητο. Όπως για παράδειγμα αν θέλετε να ενημερώσετε τους επισκέπτες για κάποιο έκτακτο ωράριο λειτουργίας.

7. Στην αναβάθμιση ιστοσελίδας φροντίστε να κάνετε την πλοήγηση πανεύκολη

Αυτό που ξεχωρίζει μια καλή ιστοσελίδα από μια εξαιρετική ιστοσελίδα, είναι το πόσο εύκολα μπορεί να πλοηγηθεί ο επισκέπτης μέσα σ’ αυτή.

Αν για να βρει την πληροφορία που ψάχνει χρειάζεται να γυρίσει όλο το website, το πιθανότερο είναι πως θα τα παρατήσει και θα φύγει.

Να θυμάστε: Οι επισκέπτες δεν έρχονται στην ιστοσελίδας σας για να διασκεδάσουν. Έρχονται για να πάρουν απαντήσεις. Το σωστά δομημένο περιεχόμενο δίνει απαντήσεις.

Λύση: Κάντε την πλοήγηση και την ιεραρχία της ιστοσελίδας σας όσο πιο απλή και ξεκάθαρη γίνεται.

8. Η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να είναι γρήγορη!

Μια πρόσφατη μελέτη της google, έδειξε πως το 53% των επισκεπτών μιας ιστοσελίδας αποχωρεί αν αυτή κάνει πάνω από 3 δευτερόλεπτα να φορτώσει, ενώ το 80% από αυτούς δεν επιστρέφει ποτέ!

Με λίγα λόγια η αργή ταχύτητα διώχνει τους μισούς επισκέπτες σας. Το νούμερο είναι πραγματικά μεγάλο γιατί οι χρήστες είναι βιαστικοί και δεν έχουν χρόνο για χάσιμο. Αν τους καθυστερήσετε, τους χάσατε.

Λύση: Ο καθαρός και βελτιστοποιημένος κώδικας σε συνδυασμό με τη χρήση ενός σοβαρού server για τη φιλοξενία της ιστοσελίδας είναι πραγματικά μονόδρομος.

(Σε αυτό το άρθρο, αναλύουμε πως η αργή ταχύτητα ιστοσελίδας σας κάνει να χάνετε χρήματα.)

9. Στην αναβάθμιση ιστοσελίδας προσέξτε που ανοίγουν οι σύνδεσμοί σας

Είναι πολύ ενοχλητικό να μπαίνει ο επισκέπτης μέσα στη σελίδα σας, και μετά από 3-4 κλικ να του έχουν ανοίξει ισάριθμα νέα παράθυρα. Είναι σίγουρο πως θα φύγει γιατί θα ζαλιστεί.

Λύση: Χρησιμοποιήστε νέα παράθυρα μόνο για εξωτερικούς συνδέσμους. Π.χ. για τη σελίδα σας στο Facebook.

10. Ο στόχος τη ιστοσελίδας σας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος

Ο χρήστης θα πρέπει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα επισκεφτεί την ιστοσελίδα σας να καταλάβει τι ακριβώς αντιπροσωπεύει. Αν αυτό δε συμβεί θα κουραστεί και θα φύγει.

Λύση: Κάντε την αρχική σας σελίδα όσο πιο απλή και κατανοητή γίνεται. Τα πολλά εφέ και τα άσκοπα κείμενα μόνο μπέρδεμα μπορεί να προκαλέσουν.

11. Η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να εμφανίζεται το ίδιο, παντού!

Όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι και κατά συνέπεια και όλοι οι επισκέπτες σας δεν έχουν τις ίδιες προτιμήσεις στον αγαπημένο τους browser.

Άλλος χρησιμοποιεί Chrome, άλλος Firefox, άλλος Safari και πάει λέγοντας. Η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να έχει την ίδια εμφάνιση σε όλους τους browsers και να μην “σπάει”. Αυτή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που συνήθως αποφεύγεται από τους ερασιτέχνες.

Λύση: Εμπιστευτείτε την αναβάθμιση της ιστοσελίδας σας σε μια σοβαρή εταιρία με εμπειρία στον χώρο.

12. Στην αναβάθμιση ιστοσελίδας μη φοβάστε το λευκό χώρο

Γράφοντας λευκός χώρος δεν εννοούμε απαραίτητα το λευκό σαν χρώμα.

Λευκός χώρος είναι στην ουσία ο “αέρας” που πρέπει να έχει μια ιστοσελίδα για να μην “πνίγει” το μάτι του επισκέπτη.

Κλασικό παράδειγμα είναι αυτό του Facebook που το φόντο του είναι λευκό και δίνει την αίσθηση του ανοιχτού χώρου και της άνεσης. Κανείς δε θέλει να νιώθει περιορισμένος.

Λύση: Δώστε “αέρα” στην ιστοσελίδα σας!

13. Αποφύγετε τη σελίδα καλωσορίσματος

Μια μόδα η οποία (ευτυχώς) έχει περάσει είναι αυτή των σελίδων καλωσορίσματος.

Όλοι λίγο πολύ την έχετε πετύχει μπροστά σας. Σας θυμίζει κάτι το: “Κάντε κλικ για να μπείτε στην ιστοσελίδα μας”;

Ο χρήστης είναι ήδη στην ιστοσελίδα σας! Καλύτερα δώστε του τις πληροφορίες για τις οποίες ήρθε εξ’ αρχής και μην τον βάζετε να κάνει άσκοπα κλικ.

Λύση: Μην χρησιμοποιείτε σελίδα καλωσορίσματος.

14. Η ιστοσελίδα σας πρέπει να είναι μοναδική

Αν όταν ψάχνετε να βρείτε το άτομο ή την εταιρία που θα κατασκευάσει την ιστοσελίδα σας, το μόνο που έχετε στο μυαλό σας είναι το χαμηλότερο δυνατό κόστος, το πιθανότερο είναι να πάρετε μια λύση “προκάτ”.

Το σωστό Web Design εμπλέκει στη δημιουργία του πολλούς ανθρώπους με ειδικές γνώσεις όπως γραφίστες, προγραμματιστές και δημιουργούς αυθεντικού περιεχομένου.

Καμία σοβαρή εταιρία δε θα επενδύσει χρόνο και εργατικό δυναμικό στην ιστοσελίδα σας αν ψάχνετε για πολύ οικονομικές λύσεις.

Λύση: Αν θέλετε η επιχείρηση σας να ξεχωρίζει στο internet, αφήστε για λίγο στην άκρη το κόστος και σκεφτείτε την αξία που θα δώσει μια ποιοτική και μελετημένη ιστοσελίδα στην επιχείρησή σας.

15. Φροντίστε η ιστοσελίδα σας να έχει καλή αναγνωσιμότητα

Αυτό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο στην αναβάθμιση ιστοσελίδας. Ο καλός σχεδιασμός θα τραβήξει την προσοχή των χρηστών, αλλά οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να διαβάσουν το κείμενο για να πάρουν τις πληροφορίες που επιθυμούν.

Ορισμένες ιστοσελίδες χρησιμοποιούν τις πιο παράξενες γραμματοσειρές, μεγέθη και χρώματα, που κάνουν την ανάγνωση μια επίπονη διαδικασία.

Λύση: Χρησιμοποιήστε σωστά χρώματα, σωστές γραμματοσειρές και σήμανση για τους τίτλους και τις λίστες στα κείμενά σας.

16. Στην αναβάθμιση ιστοσελίδας οργανώστε σωστά το περιεχόμενό σας

To περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας είναι αυτό κάνει τον χρήστη να την επισκεφτεί αλλά και να μείνει. Ο τρόπος που αυτό το περιεχόμενο είναι δομημένο, καθορίζει την επιτυχία και την αποτυχία.

Οι χρήστες δεν διαβάζουν εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Απλά σκανάρουν. Ορισμένοι σχεδιαστές ιστοσελίδων απλά εισάγουν το κείμενο αγνοώντας εντελώς τους τίτλους, τους υπότιτλους, τις αριθμημένες λίστες, τις λέξεις-κλειδιά, τις παραγράφους κ.λ.π.

Λύση: Εμφανίστε το περιεχόμενο σας ξεκάθαρα και με λογική σειρά. Είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ιστοσελίδας σας.

17. Αποφύγετε τις περίπλοκες φόρμες επικοινωνίας

Οι φόρμες είναι κάτι δύσκολο να συμπληρώσει κανείς κι αυτό γιατί απλά… βαριέται!

Πόσες πληροφορίες πραγματικά χρειάζεστε από τον χρήστη; Το να απαιτείτε τη συμπλήρωση πολλών πεδίων με υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες είναι κάτι ξεπερασμένο.

Ορισμένες ιστοσελίδες κάνουν πάρα πολλά πεδία υποχρεωτικά σε βαθμό που ο χρήστης απογοητεύεται μετά από μερικές δοκιμές. Θυμηθείτε: Οι χρήστες επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας για να μάθουν πληροφορίες από σας. Όχι το αντίθετο.

Λύση: Χρησιμοποιήστε στις φόρμες σας όσο λιγότερα πεδία μπορείτε.

18. Στην αναβάθμιση ιστοσελίδας προσέξτε τη χρήση των εικόνων

Πάρα πολλές εικόνες σε μια ιστοσελίδα την “πνίγουν” και την κάνουν άσχημη. Οι εικόνες προκαλούν την προσοχή των χρηστών αλλά πολλές φορές φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή απόσπαση προσοχής και απλά κάνουν την ιστοσελίδα πιο “βαριά”.

Οι εικόνες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να απεικονίσουν το περιεχόμενο σας αλλά και για να καθοδηγήσουν τον χρήστη.

Λύση: Βάλτε τις εικόνες σε σωστές θέσεις στην ιστοσελίδα σας, εκεί που χρειάζεται να δώσετε πληροφορίες που δεν μπορούν να αποδοθούν γραπτώς.

19. Μην βάζετε μουσική που ξεκινά να παίζει μόνη της

Ίσως να μην υπάρχει κάτι χειρότερο από μια ιστοσελίδα που μόλις μπει ο επισκέπτης ξεκινά να παίζει μουσική μόνη της. Είναι τόσο ξεπερασμένο και ενοχλητικό που το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να διώξει τον επίδοξο πελάτη σας από τη σελίδα.

Λύση: Απλώς, αφαιρέστε τη μουσική από την ιστοσελίδα σας ή δώστε στον επισκέπτη την επιλογή να πατήσει αυτός το play.

Επίλογος

Αδιαμφισβήτητα, μια ποιοτική κατασκευή ιστοσελίδας αποτελεί πλέον ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια που συμβάλουν στην επιτυχία ή την αποτυχία μιας επιχείρησης στο internet.

Η ιστοσελίδα είναι ο online πωλητής σας. Δουλεύει για σας 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, όταν εσείς δεν είστε εκεί.

Διαβάστε επίσης:

Γνωρίστε τη Readmore Creative!
Από το 2010, έχουμε βοηθήσει πάνω από 100 επιλεγμένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και να εδραιώσουν τη θέση τους στην ψηφιακή αγορά.

Copyright © Readmore Creative. All rights reserved.We are a recommended expert by YOOtheme.Προσωπικό απόρρητο | Όροι χρήσης | Wiki | Testimonials

We are a recommended expert by YOOtheme.
Προσωπικό απόρρητο | Όροι χρήσης | Wiki | Testimonials
Copyright © Readmore Creative. All rights reserved.