FB | IG
Skip to main content
Το λογότυπο της Readmore

Πρώτη Θέση Google: Τελικά Είναι Τόσο Σημαντικό;

Τελευταία ενημέρωση: 22 Φεβ 2024
Εμμανουήλ Πούρικας
Σύνταξη: Εμμανουήλ Πούρικας
Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Αν είστε βιαστικός θα σας δώσω αμέσως την απάντηση η οποία είναι πως ναι, είναι σημαντικό. Δεν είναι όμως το πιο σημαντικό. Δυστυχώς ή ευτυχώς υπάρχουν κι άλλα πράγματα που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία μιας ιστοσελίδας πέρα από την πρώτη θέση Google.

Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο έχουν σταθεί αρκετά ραντεβού με πελάτες, στα οποία συνεχώς συναντώ την μεγάλη επιθυμία τους να βγουν πρώτοι. Και με το δίκιο τους θα μου πείτε. Ποιος δε θα ήθελε η ιστοσελίδα της επιχείρησής του να κατατάσσεται πρώτη θέση Google, πάνω από όλες τις ανταγωνιστικές.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά την περίπτωση μιας ιστοσελίδας την οποία έβλεπα να διαφημίζεται παντού και μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση. Σε λεωφορεία, σε φυλλάδια, σε αφίσες, σε περιοδικά. Αμέσως υπέθεσα πως πρόκειται για μια -σίγουρα- αξιόλογη δουλειά και πως ο ιδιοκτήτης της την “έτρεχε” όσο μπορούσε για να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

Δυστυχώς, έκανα λάθος.

Όταν πληκτρολόγησα τη διεύθυνση της ιστοσελίδας έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Είπα δε μπορεί, κάποιο λάθος έκανα. Την έψαξα αμέσως στη Google για να σιγουρευτώ και βγήκε πρώτη θέση – αναμενόμενο θα μου πείτε. Τότε ήμουν σίγουρος. Κάποιος δυστυχώς είχε κάνει μια αξιοσέβαστη επένδυση πάνω σε μια ιστοσελίδα που -όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος σε προσωπική μας επικοινωνία- δεν ήταν όπως την περίμενε αλλά και ούτε έφερνε τα αναμενόμενα leads.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα λοιπόν έβγαινε πρώτη θέση Google σε συγκεκριμένο όρο αναζήτησης. (Όρος αναζήτησης είναι στην ουσία η έκφραση στην οποία στοχεύει μια ιστοσελίδα να να βγει πρώτη. Για παράδειγμα ένα φαρμακείο στη Λάρισα θα είχε ως όρο αναζήτησης: “Φαρμακεία Λάρισα”).

Το να είσαι πρώτη θέση Google λοιπόν δεν είναι αρκετό για να πετύχεις.

Είναι σα να πάτε σε ένα νησί χωρίς να έχετε κλείσει δωμάτιο. Στο λιμάνι σας πιάνει κάποιος και σας τάζει το καλύτερο και φθηνότερο δωμάτιο με θέα στη θάλασσα, μόνο και μόνο για να ανακαλύψετε μετά από λίγη ώρα και πολύ περπάτημα, πως πρόκειται για μια τρύπα και πως για να δείτε θάλασσα θέλετε κυάλια.

Δε νομίζω πως θέλετε η ιστοσελίδα σας να θυμίζει το παραπάνω δωμάτιο και αυτά είναι τα 5 βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει για να πετύχει και να ξεχωρίσει.

1. Πρώτη θέση Google με μοναδικό Design

Με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Η ιστοσελίδα σας δεν πρέπει να μοιάζει με καμία άλλη. Αν η εταιρία που έχετε επιλέξει σας περιορίζει σε 2-3 έτοιμα πρότυπα και σας βάζει στη διαδικασία να διαλέξετε μεταξύ αυτών, να είστε σίγουροι πως ξεκινάτε λάθος.

Μια σοβαρή εταιρία θα αναλύσει τις ανάγκες σας, θα κάνει την απαραίτητη έρευνα ανταγωνισμού και θα καταλήξει σε ένα design που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό.

Όχι σε λύσεις “κονσέρβα” που ανά πάσα στιγμή μπορεί να πετύχετε μπροστά σας και να πείτε: “Ωπ, αυτό μοιάζει με το δικό μου!”.

2. Call to action

Ή αλλιώς κλήση σε ενέργεια. Με απλά λόγια πείτε στον επισκέπτη τι θέλετε να κάνει στην ιστοσελίδα σας.

Θέλετε να παραγγείλει; να συμπληρώσει μια φόρμα; να επικοινωνήσει μαζί σας; Πείτε του το και δειξ’τε του το δρόμο για να το κάνει εύκολα. Σε κανέναν δεν αρέσει να ψάχνει από δω κι από κει για να βρει αυτό που θέλει σε μια ιστοσελίδα.

Σχετικό άρθρο: Σχεδιασμός ιστοσελίδας: Αυτά είναι τα 10 σημεία που πρέπει να προσέξετε

3. Στόχος και σκοπός

Κάτι τόσο σημαντικό και ταυτόχρονα τόσο παραμελημένο.

  • Για ποιο λόγο κάνετε την ιστοσελίδα;
  • Τι θέλετε να πετύχετε;
  • Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Μην ξεκινήσετε να κάνετε τίποτα αν δεν μπορείτε να απαντήσετε με ακρίβεια στα παραπάνω ερωτήματα. Θα καταλήξετε μπερδεμένος και μη ευχαριστημένος με ό,τι και να σας προτείνουν.

4. Πρώτη θέση Google με εύκολη πλοήγηση

Πιστεύουμε πως αυτό που ξεχωρίζει μια καλή ιστοσελίδα από μια εξαιρετική ιστοσελίδα, είναι το πόσο εύκολα μπορεί να πλοηγηθεί ο χρήστης όταν την επισκεφθεί.

Το μενού της ιστοσελίδας σας θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο, κατανοητό και φυσικά σε σημείο που περιμένει να το δει ο χρήστης.

Οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα της συνήθειας, θέλουμε να βρίσκουμε τα πράγματα εκεί που τα έχουμε μάθει. Μην μπερδεύετε τους επισκέπτες με περίτεχνα μενού και εξεζητημένα γραφικά. Θα τους χάσετε.

5. Περιεχόμενο, περιεχόμενο, περιεχόμενο!

Content is king όπως συνηθίζεται να λέγεται στο χώρο. Τα καλογραμμένα και σαφή κείμενα είναι το κλειδί σε αυτή την περίπτωση και δυστυχώς λείπουν από πολλές ιστοσελίδες.

Τα ποιοτικά κείμενα δε βοηθούν μόνο τον επισκέπτη να καταλάβει τι πραγματεύεται η ιστοσελίδα αλλά και τις ίδιες τις μηχανές αναζήτησης στο να την κατατάξουν καλύτερα στα αποτελέσματα τους.

Επίλογος

Αν λοιπόν, διαβάζοντας τα παραπάνω, βλέπετε ότι κάτι λείπει από την ιστοσελίδα σας, ποιο το νόημα να είστε πρώτη θέση Google; Ο επισκέπτης θα μπει αλλά θα βγει όπως μπήκε, και το μόνο που θα σας μείνει είναι να περηφανεύεστε πως είστε πρώτος.

Το παραπάνω μεταφράζεται σε αύξηση του ποσοστού εγκατάλειψης των επισκεπτών, κάτι που με τη σειρά του θα δώσει σημάδια στην Google ότι το περιεχόμενο σας δεν είναι σχετικό.

Γνωρίστε τη Readmore Creative!
Από το 2010, έχουμε βοηθήσει πάνω από 100 επιλεγμένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και να εδραιώσουν τη θέση τους στην ψηφιακή αγορά.

Copyright © Readmore Creative. All rights reserved.We are a recommended expert by YOOtheme.Προσωπικό απόρρητο | Όροι χρήσης | Wiki | Testimonials

We are a recommended expert by YOOtheme.
Προσωπικό απόρρητο | Όροι χρήσης | Wiki | Testimonials
Copyright © Readmore Creative. All rights reserved.