FB | IG
Skip to main content
Το λογότυπο της Readmore

Λογοκλοπή: Τι Πρέπει να Κάνετε αν Αντιγράφουν την Ιστοσελίδα σας

Τελευταία ενημέρωση: 22 Φεβ 2024
Μαγδαληνή - Μαρία Καφαλή
Σύνταξη: Μαγδαληνή – Μαρία Καφαλή
Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Σκεφτείτε ότι σερφάρετε στο διαδίκτυο ανυποψίαστοι και χαλαροί. Ξαφνικά, πέφτετε πάνω σε ένα site που το περιεχόμενό του σας φαίνεται αρκετά γνώριμο. Για κλάσματα δευτερολέπτου σας περνάει από το μυαλό ότι οι ομοιότητες είναι τυχαίες. Κοιτάζετε όμως λίγο πιο προσεκτικά και παρατηρείτε ότι τα κείμενα του «τάδε» είναι πανομοιότυπα με τα δικά σας. Αυτό είναι η λεγόμενη λογοκλοπή.

ΣΟΚ!

Αυτόματα, σας διαπερνά εκείνο το συναίσθημα με τον κρύο ιδρώτα, που συνοδεύεται από άπειρα νεύρα και απογοήτευση που σας κάνει να νιώθετε λες και σας έχουν διαρρήξει το σπίτι. Που τηρουμένων των αναλογιών, κάτι παρόμοιο έχει συμβεί.

Αφού, εκεί που εσείς έχετε αφιερώσει χρόνο και χρήμα για τη συγγραφή των κειμένων, εμφανίζεται ο άλλος από το πουθενά και με τη λογοκλοπή τα πλασάρει για δικά του.

Για να μην αναλωθούμε όμως σε ηθικολογίες και λοιπούς χαρακτηρισμούς, απευθυνθήκαμε στο νομικό σύμβουλο της εταιρίας μας, για να μας ανοίξει τα μάτια και να μας πει ακριβώς, τι μπορεί να γίνει όταν κάποιος πέφτει θύμα λογοκλοπής.

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε ότι το πλαίσιο της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τη λογοκλοπή (εδικά στο internet) είναι κάπως θολό, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ενέργειες που μπορεί να κάνει ο καθένας για να δικαιωθεί.

Έτσι, σε «δικηγορίστικους» όρους, αντικείμενο προστασίας με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι οι βάσεις δεδομένων (στην περίπτωσή μας, τα κείμενα) οι οποίες λόγω της επιλογής ή της διευθέτησης του περιεχομένου τους αποτελούν πνευματικά δημιουργήματα. Και υποκείμενο προστασίας κατά το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ο δημιουργός του. (άρθρο 3 § 1 της οδηγίας 96/9 και § 2α του άρθρου 2 του ν. 2121/1993)

Και τι μπορείτε να κάνετε όταν τα δικαιώματά σας παραβιάζονται;

1. Ξεκινήστε με ένα μήνυμα

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να στείλετε ένα ευγενικό μήνυμα σε εκείνον που οικειοποιήθηκε τα κείμενά σου και να του εξηγήσετε πως δεν είστε σύμφωνοι με την αναδημοσίευσή τους, παρακαλώντας τον να τα αντικαταστήσει με δικά του ή να τα κατεβάσει.

Ένα ενδεικτικό μήνυμα που έχουμε στείλει εμείς για παράδειγμα είναι το εξής:

Καλησπέρα σας,

έχετε αναρτήσει στο site σας άρθρα των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Readmore Creative.

Βάση του νόμου 2121/1993 και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα, σας ζητώ σε φιλικό κλίμα να τα κατεβάσετε ΑΜΕΣΑ από το site σας.

Αναμένω ενημέρωσή σας το συντομότερο.

Τα άρθρα που εντοπίστηκαν είναι τα εξής:

Λίστα με τα άρθρα ή τα σημεία που έχετε εντοπίσει λογοκλοπή.

Στην παραπάνω περίπτωση το εν λόγω site κατέβασε τα κείμενα οπότε το θέμα έληξε εκεί.

2. Κλειδώστε την αντιγραφή για να γλιτώσετε “εν μέρη” την λογοκλοπή

Για να περιορίσετε το κακό, μπορείτε να απενεργοποιήσετε το copy-paste. Με τον τρόπο αυτό δεν θα μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες σας ή τουλάχιστον δεν θα το κάνει με τον εύκολο τρόπο. Θα έχει, μάλιστα, την ψευδαίσθηση ότι η σελίδα σας είναι προστατευμένη.

Φυσικά, αν και είναι λιγάκι δύσκολο για κάποιον αρχάριο, αν αυτός που θέλει να πάρει το κείμενο είναι λίγο πιο προχωρημένος θα μπορέσει να το πάρει. Απλά, θα του κάνουμε τη ζωή λίγο πιο δύσκολη.

3. Απευθυνθείτε σε δικηγόρο

Όταν η σοβαρότητα της κατάστασης το απαιτεί, η στροφή στη δικαιοσύνη είναι η μόνη λύση. Άλλωστε, οι πράξεις αθέμιτου ανταγωνισμού μπορούν να κλονίσουν τη φήμη και την αξιοπιστία σας, βλάπτοντας συνεπώς την επιχείρησή σας. Οπότε, αν κινηθείτε νομικά έχετε  το δικαίωμα να ζητήσετε:

  • Απαγόρευση, προσωρινή ή διαρκή, για την αναπαραγωγή των κειμένων σας
  • Απαγόρευση μετάφρασης, προσαρμογής και οποιασδήποτε άλλης μετατροπής τους
  • Απαγόρευση διανομής των κειμένων ή αντιγράφων τους στο κοινό

Βέβαια, στην περίπτωση που τα κείμενα της ιστοσελίδας σας είναι προϊόν επένδυσης και συλλογικής εργασίας, όπου χρειάστηκε η συμμετοχή σημαντικών ανθρώπινων όπως και τεχνικών και οικονομικών πόρων, μπορείτε να κινηθείτε πιο μεθοδευμένα ζητώντας:

  • Να κατεβάσει ο αντίδικος ολόκληρο το site από το διαδίκτυο
  • Να γίνει συντηρητική κατάσχεση των τεχνικών μέσων (Η/Υ, server), με τα οποία έγινε η παράνομη πράξη
  • Υποβολή χρηματικής ποινής, για την παραβίαση των δικαιωμάτων σας
  • Χρηματική αποζημίωση, για την ηθική βλάβη που βιώσατε

Σε τελική ανάλυση, μπορεί ο καθένας να έχει δικαίωμα συμμετοχής στην πληροφορία, όμως ακόμη και η ελευθερία πρόσβασης που προσφέρει το διαδίκτυο έχει τα όριά της. Για αυτό, καλό είναι να είμαστε ενήμεροι και καλά προετοιμασμένοι για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Γνωρίστε τη Readmore Creative!
Από το 2010, έχουμε βοηθήσει πάνω από 100 επιλεγμένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και να εδραιώσουν τη θέση τους στην ψηφιακή αγορά.

Copyright © Readmore Creative. All rights reserved.We are a recommended expert by YOOtheme.Προσωπικό απόρρητο | Όροι χρήσης | Wiki | Testimonials

We are a recommended expert by YOOtheme.
Προσωπικό απόρρητο | Όροι χρήσης | Wiki | Testimonials
Copyright © Readmore Creative. All rights reserved.